Startsidan

    Om gården      Produkterna        Köpinformation       Recept       Fåren        Hundarna           Kontakt

    

Lammlägg

4 st lammlägg, hela med ben
1 knippe dill
2 st gula lökar
6 st pepparkorn (vit)
3 st lagerblad

Dillsås
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl skuren dill
1 dl strösocker
1 dl ättiksprit

Grönsaker
15 st potatisar (medelstora)
10 st morötter
15 st steklökar
1 dl bondbönor
1 gurka
Dillvippor

Tillagning
Lägg lammläggen i en kastrull med kallt vatten så det täcker köttet, koka upp och häll bort vattnet. Häll på nytt vatten så det täcker köttet oc koka upp igen. Skumma väl och tillsätt dill, lök i klyftor samt kryddor. Koka köttet under lock så att det nästan släpper från benen, cirka 1 -1,5 timme.

Dillsås
Ta upp köttet och lägg det på sidan. Koka buljongen till en fjärdedel återstår, sila buljongen. Tillsätt grädden och mjölk och koka upp, Knåda ihop en liten kula av smör och mjöl och låt den koka med i såsen. Lägg i dill och smaka av med salt och nymald peppar. Koka ihop socker och åttiksprit och smaksätt såsen med det till önskad syra.

Grönsaker
Skala potatis och morötter, koka dem var för sig nästan färdigt i saltat vatten. Slå hett vatten över lökarna så går det lättare att skala. Fräs potatisen i smör tillsammans med morötter, lök, bönor och gurka som skalats, gröpts ut och delats i bitar. Salta och peppra. Lägg ihop grönsaker och lamm på ett fat. Skeda över såsen och servera resten vid sidan om. Garnera med små dillvippor och lägg på tagiens lock. Klart att servera.

Lammlår (utan ben)

Bryn köttet i en gjutjärnsgryta runt om. Skär snitt i köttet och peta ner vitlöksbitar i snitten. Krydda med salt, vitlökspeppar. Häll i kallt vatten så att det täcker halva köttet, Sätt in grytan i ugnen på 200 gr i 1-1,5 timme.

Skär upp köttet och lägg på ett fat, sila av skyn som blir kvar i grytan och tillsätt creme fraiche till lämplig smak. Kan smaksättas med Madeira och lite soja.

Servera med klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker eller sallad